Vízkereszt a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdőben

Megosztás

Hagyományteremtő rendezvénnyel indították az új esztendőt a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdőben.

A Barack Hotelben, illetve a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdőben Vízkereszt alkalmából találkoztak meghívott vendégek január 6-án.

A Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait (a napkeleti bölcsek imádása, Jézus megkeresztelkedése a Jordánban, Jézus első csodája - a víz borrá változtatása - a Kánai menyegzőn) kapcsolja egybe.

A rendezvényen a házigazdák; Szabó Éva és férje Dr. Ruszinkó Ádám köszöntötték a megjelenteket, majd egy baráti beszélgetés után a vendégek együtt sétáltak ki a medencék partjára. Ezt követően a fürdőzők előtt főtisztelendő Bobek Tamás, plébániai kormányzó mondott áldást mind a jelenlévőkre, mind a fürdő vizeire, illetve a 2018-as évben ellőttünk álló feladatokra.

A Tisza-parti Gyógy-és Élményfürdő vezetői szeretnék, ha hagyománnyá válna ez a rendezvény és minden év elején egy közös ünnep és szertartás keretében megünnepelnénk a Vízkeresztet és az új év kezdetét.

Magyarországon számos helyen kialakultak olyan népszokások, amelyek Vízkereszthez köthetőek. Ipolytarnócon, Litkén és Mihálygergén komoly hagyományok kapcsolódnak ehhez az ünnephez.

Szokás volt a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták, betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták vele, hogy áldás legyen a házon.

szöveg: Sánta László, fotók: Csikós János

forrás. Wikipédia