katasztrófavédelem

Az augusztus 28-30. között Veszprém megyében tartotta meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a XI. Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőt, ahol összesen kétszáz tűzoltó vett részt. Az országos megmérettetésen, a Kiskőrösön megtartott megyei elődöntőn legjobban teljesítő csapatok (Tiszakécskei ÖTP, Kiskunhalasi HTP), valamint a szakmai szövetség által delegált további két önkormányzati tűzoltóság képviselhette megyénket. Így a tiszakécskei, a kiskunhalasi, a szabadszállási és a lajosmizsei tűzoltók mutatták meg mit tudnak. A korábbi évekhez hasonlóan idén is jól helyt álltak és eredményesek voltak tűzoltóink.

A nem hivatásos kategóriában 11 csapat állt rajthoz, ahol a Tiszakécske Önkormányzati Tűzoltóság csapata országos harmadik helyezést ért el. A korábbi évekhez hasonlóan, nem csak megyénk legjobb nem hivatásos csapata lett a tiszakécskei, hanem az országban a második legjobb önkormányzati tűzoltósága!

Nem hivatásos egyéniben Betéri Gábor (Tiszakécske ÖTP) harmadik helyezést ért el az irányító kategóriában, Sóti Gusztáv (Tiszakécske ÖTP) ötödik helyezést ért el a beosztotti kategóriában, gépjárművezetői kategóriában Ragó László (Tiszakécske ÖTP) ötödik helyezést ért el, vezetéstechnikai pályán pedig 2. helyezést.

Az eredményhirdetés elöljárója Erdélyi Krisztián tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese volt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Takács Szabolcs, Veszprém megyei és Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott (megyei védelmi bizottság elnöke), Dányi Béla tű. dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató, dr. Tarcsa Csaba r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány.

A díjak átadását követően a versenyt az országos katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes zárta. Erdélyi Krisztián tű. ezredes hangsúlyozta: aki bajban van, annak gyors és professzionális segítségre van szüksége, a szakmai versenyek pedig hozzájárulnak a magas színvonalú tudás megszerzéséhez. Az ezredes hozzátette, az ilyen megmérettetések alkalmat adnak arra, hogy a kollégák egymástól is tanuljanak, felfrissítsék a korábban megszerzett ismereteket és gyakorolják a különböző fogásokat. A főigazgató-helyettes végezetül azt kérte a versenyzőktől, megszerzett tudásukat, az évek során felhalmozott tapasztalatokat feltétlenül adják át a következő tűzoltónemzedéknek.

Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott és Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes megyei igazgató a helyszínen gratulált a megyét képviselő tűzoltóknak az eredményes versenyzéshez!

Az országos szakmai vetélkedőn Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja nyilatkozott a Kécskei Krónikának: Tiszakécske Város Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokságának csapata a megyei verseny után itt is becsülettel megállta a helyét. Az önkormányzati tűzoltóságok versenyében egy ponttal szorult a kécskei csapat a második helyre. Személyesen gratuláltam tűzoltóinknak, megköszöntem, hogy ilyen tűzoltók védik Tiszakécskének és járásunk többi településének értékeit.

Érthető, hogy most a csapat tagjai kicsit elkenődtek, hiszen ha az ember versenybe száll, akkor ő akar lenni a legjobb. Ezt a hétköznapokban mindig teljesítik, hiszen számtalan esetben, mire a balesetekhez a hivatásos tűzoltók kiérkeznek Kunszentmártonból, Kiskunfélegyházáról vagy Kecskemétről, akkora ők már szakszerűen elvégzik a dolgukat. Ez a második hely nagyon előkelő az önkormányzati tűzoltók között.

Javaslatot teszek majd Tóth János polgármester úr és a képviselő-testület tagjai felé, hogy ahogy korábban tettük, ezúttal is ismerjék el a tiszakécskei tűzoltók eredményét és részesítsék jutalomban őket, hogy a többi tűzoltó társuk elé is példaként tudjuk állítani őket.

Bács-Kiskun megyei kormánymegbízottként az is nagy öröm számomra, hogy az országos versenyen 31 csapatból 4 csapat Bács-Kiskun megyei volt. A tiszakécskei önkormányzati tűzoltók mellett a kiskunhalasi hivatásos tűzoltók, a lajosmizsei és szabadszállási önkormányzati tűzoltók is sikeresen képviselték megyénket és bizonyították, hogy magas szintű szakmai tudás birtokában vannak. A hivatásosok kategóriájában a kiskunhalasiak 5. helye országos szinten is kimagaslónak számít. Mind a négy csapatnak gratulálok és köszönöm nekik a versenyen való becsületes, tisztességes helytállást.

A tiszakécskei tűzoltó csapat teljesítményéről Dr. Farkasinszki Lóránt, tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is elismeréssel nyilatkozott: Nagyon büszke vagyok a tiszakécskei önkormányzati tűzoltók versenyeken nyújtott teljesítményére, mert folyamatosan ott vannak az élvonalban, mindig egy picin múlik, hogy nem ők lesznek az elsők. Ezért kicsit szomorúak vagyunk, viszont másrészről örülünk, mert nagyon stabilan, magas szakmai színvonalat nyújtanak.

Most is nagyon sokan megdicsérték őket, hogy teljesítményük példaértékű. Úgy gondolom, hogy a tiszakécskei és környékbeli emberek nyugodtak lehetnek, hiszen akik őket védik, azok az ország egyik legjobb tűzoltóságának szakemberei. Bács-Kiskun megyére másrészről is büszkék lehetünk e vetélkedő kapcsán, mivel a kiskunhalasi hivatásos tűzoltók a legszakszerűbb egység díját nyerték meg. Így elmondható, hogy a megye több csapata is a hazai élvonalban van.

szöveg, fotók: Csikós János

forrás: http://bacs.katasztrofavedelem.hu

Hirdetések

legfrissebb híreink