Tovább tart a kécskei tűzoltók sikerszériája

Megosztás

Ebben az évben június 13-án Kiskőrösön rendezték meg a XI. Országos Tűzoltó Szakmai Verseny Bács-Kiskun Megyei fordulóját, ahol immáron nagy esélyesként, címvédőként nyerte meg az önkormányzati tűzoltóságok közötti megmérettetést a Tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltóság csapata.

A megmérettetésen öt önkormányzati és hat hivatásos tűzoltó-parancsnokság versenycsapata mérte össze tűzoltási és műszaki mentési szakmai tudását. A versenyszámok összetettek voltak, a tűzoltók mindennapi munkavégzéséhez kapcsolódó feladatokra épültek, valós és életszerű helyzetnek megfelelően.

A versenyzők elméleti tudásukról tesztlap kitöltésével adtak számot. A riasztási feladat végrehajtását követően a csapatok egy közlekedési baleset helyszínére érkeztek, majd ezt követte a vezetéstechnikai pálya, melynek teljesítése után a csapatok megérkeztek a tűzoltási feladathoz.

A komplex versenyfeladatok teljesítése nagy figyelmet és biztos szakmai tudást igényelt, hiszen a baleseti és a tűzeseti állomáshelyeken is párhuzamosan, összehangoltan kellett azokat végrehajtani. A feltételezések szerint - a berendezett helyszíneken - gépjármű roncsai közé szorult, valamint lángoló épületben rekedt embereket kellett kimenteni a kollégáknak.

Az életmentési feladatokkal párhuzamosan a műszaki mentési pályán eltávolították az autóra dőlt fát, áramtalanították és átvizsgálták a járműveket, és roncsdarabolással lehetővé tették a sérült kiszabadítását. A tűzoltási terepen védősugár védelme mellett átvizsgálták a tűzzel érintett épületet, kihozták a bent lévő gázpalackot, és azt visszahűtötték, megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet.

A tiszakécskei tűzoltók már évek óta bizonyítják – az éles veszélyhelyzetek mellett – szakmai megmérettetéseken kimagasló felkészültségüket. Idén is nagy esélyesként vettek részt a szakmai vetélkedő megyei fordulóján és meg is szerezték az első helyet. A versenyen a legjobb önkormányzati irányító tűzoltónak Betéri Gábort választották meg.

A díjakat Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, tanácsos, katasztrófavédelmi igazgató adta át.

A tiszakécskei csapat - melynek tagjai; Betéri Gábor rajparancsnok, Ragó László, Sóti Gusztáv és Rácz Ferenc - ezzel a sikerrel bejutott az országos döntőbe, amelyet Csopakon rendeznek meg.

Eredmények:

Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok:

I. helyezést ért el a Tiszakécskei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

II. helyezést ért el a Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

III. helyezést ért el a Kerekegyházi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságok:

I. helyezést ért el a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

II. helyezést ért el a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

III. helyezést ért el a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

Az Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok egyéni legjobbjai:

Irányítói versenyszámban: Betéri Gábor – Tiszakécske ÖTP

Beosztotti versenyszámban: Németh Tamás – Kecel ÖTP

Gépkocsi vezetői versenyszámban: Simmer János – Lajosmizse ÖTP

A Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságok egyéni legjobbjai:

Irányítói versenyszámban: Taskovics Sándor tű. főhadnagy – Kiskunhalas HTP

Beosztotti versenyszámban: Gyulavári Gergely tű. törzsőrmester – Baja HTP

Gépkocsi vezetői versenyszámban: Kopári Martin tű. zászlós – Baja HTP

Gratulálunk a kiváló eredményhez, mellyel tovább öregbítettétek településünk hírnevét!

szöveg, fotók: Csikós János