Tanácsok a biztonságos fűtésüzemeltetéshez

Megosztás

Tóth Zsolttal, a Fűtés Depo Kft. tulajdonosával készítettünk interjút. A fiatal cégvezető korábban Tiszakécske Város Önkormányzatának is ajánlott már fel szén-monoxid érzékelőket és több jótékonysági akcióban is részt vett. Zsolt az elmúlt időszakban két kereskedelmi televízió által közvetített műsor szakértője, erről, valamint a fűtésszezon veszélyeiről is beszélgettünk vele.

Milyen érzés minden héten a televízióban szerepelni?

Természetesen, mint minden hétköznapi ember, az első egy-két forgatás végeredményére én is nagyon kíváncsi voltam, de szerencsére nagyon gyorsan belerázódtam. Leginkább az érdekelt, hogy a tanácsok és az információk eljussanak azokhoz, akiknek ezzel a műsorral tudtunk segíteni. Nagyon sok téma volt mindkét csatornánál így tényleg érdemes volt minden hétvégén megnézni ezeket az adásokat.

Mit tanácsolnál annak, aki esetleg nem nézte ezeket az adásokat vagy kellő tájékozódásra van szüksége a fűtésszezon előtt?

Mindenféleképp fontossági sorrendben szeretném kihangsúlyozni a teendőket.

Elsősorban még mindig nagyon fontos tartom azokban a háztartásokban a szénmonoxid vészjelző üzemeltetését, ahol nyílt égésterű gázkazán van üzemben. Egy emberi élet nem mérhető anyagiakban. Másodsorban nagyon fontos, hogy bármilyen is legyen a fűtőkészülékünk, fűtésszezon előtt ajánlom annak ellenőrzését. Nagyon kellemetlen mikor a tél közepén hibásodik meg és fűtés nélkül maradunk az elmaradt ellenőrzés miatt. Azokban a háztartásokban ahol szilárd tüzelésű kazánok biztosítják az otthonunk melegét, érdemes a kéményrendszert ellenőriztetni.

Hová forduljunk, ha szeretnénk szénmonoxid vészjelzőt beszerezni?

Tanácsom, hogy ajánlott szaküzletekben ezt a terméket megvásárolni, mivel ezekben szakemberek dolgoznak, ezáltal a termékről és üzemeltetéséről is kellő információt tudnak biztosítani. Valamint nagyon fontos, hogy csak olyan vészjelzőt vásároljanak, amely rendelkezik a megfelelő magyar használati engedéllyel.

A készülékek vizsgálatával vagy ellenőrzésével kapcsolatosan kihez forduljunk?

Amennyiben nincs még rendszeres szakemberünk ennek ellenőrzésére, akkor az első lépés, hogy a készülékünk márkájához megtalálhatjuk a szerződött szakembert egy úgymond szerviz listán, amit a jótállási jegy tartalmaz legtöbb esetben. De ennek akár az interneten is utána tudunk járni. Amennyiben nem járunk sikerrel, akkor ne féljünk segítséget kérni a fűtéstechnológiai szaküzletektől, mert ezek a szakemberek szinte minden nap megfordulnak valamely üzletben.

 

szöveg: Sánta László(sel), fotók: Csikós János