Tájékoztató a segélyhívó számok használatáról

Admin képe
Megosztás

Az egységes európai és nemzeti segélyhívó számok használatával kapcsolatos tudnivalók:

Az Európai Unió területén 1991 óta működik a 112-es segélyhívó szám, amely az Európa Tanács szándékai szerint az Európai Unió polgárai számára minden tagállamban azonos elvek alapján biztosítja az egységes kapcsolatfelvétel lehetőségét a segítséget nyújtó készenléti szervekkel. A 112-es szám szinte egész Európában, így Magyarországon is ingyenesen hívható vezetékes vagy mobil telefonról.

Magyarországon a nemzeti segélyhívó számokat nem szüntették meg. A nemzeti segélyhívó számokon – 104 mentők, 105 katasztrófavédelmi szerv és 107 általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szerv – mind pedig az egységes európai segélyhívó számon (112) kezdeményezett hívásokat országosan a Szombathelyi és Miskolci Hívásfogadó Központ 112-es hívásfogadó operátorai ( a továbbiakban: operátor) kezelik.

Csak és kizárólag emberi életet, anyagi javakat és a környezetet veszélyeztető, valós vészhelyzetben lehet hívni a segélyhívó számot, ezáltal kérni a mentők, katasztrófavédelem/ tűzoltóság vagy rendőrség beavatkozását.

Mi a teendő segélyhívás kezdeményezésekor?

A segélyhívást fogadó operátor bejelentkezése után röviden, érthetően, világosan el kell mondani, hogy mi történt. Fontos, hogy a bejelentő megőrizze nyugalmát és elmondja a nevét, címét, visszahívható telefonszámát. Az operátornak az esemény típusától függően – annak érdekében, hogy egyértelműen kiderüljön, melyik készenléti szerv beavatkozására van szükség – további információkat kell kérdezni az állampolgártól. Az operátor által feltett kérdésekre a minél gyorsabb segítségnyújtás érdekében, egyértelmű, lényegretörő válaszokat adjon.

Az indokolatlan hívások túlterhelik a rendszert, veszélybe sodorva azoknak az életét, akik valóban a készenléti szervek segítségére szorulnak! Csak indokolt esetben lehet a 112-es segélyhívó számot hívni! A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő igénybevétele és a valótlan bejelentés szabálysértésnek minősül, ami akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot, valótlan bejelentés esetén akár elzárást is vonhat maga után.  

forrás: Kecskeméti Rendőrkapitányság Tiszakécskei Rendőrőrs

fotó forrása: weborvos.hu