labdarúgás

Interjú Szabó Istvánnal a Duna Aszfalt TVSE vezetőedzőjével.

Szombaton, kora este lejátssza a szezon első NB III-as bajnokiját labdarúgó csapatunk. Elégedett a felkészülés során elvégzett munkával? Készen áll a gárda a rajtra?

Véget ér a hathetes felkészülésünk. Túl vagyunk az ötvenedeik közös edzésen. Elégedett vagyok összességében, de egy edző vagy egy játékos soha sem lehet megelégedett, mindig lehet valamit javítani, valamiben hozzá tenni az eddigi munkához. Ez visz előre.

A keretünk az ötödik hét közepére állt össze teljesen. Ez miatt nem lehetünk teljesen elégedettek, de erről nem tehet senki. Ez az osztályváltás miatt van. Tíz játékos különböző okok miatt távozott az egyesülettől. (Káli Tibi egyesületen belül maradt, de ő már a második csapat játékosa.) A távozók helyére nyolc új labdarúgó érkezett különböző időpontokban. Ez a csapatépítés szempontjából komoly feladat. Mindenesetre panaszkodásra nincs okunk. A terveinket végre tudtuk hajtani. A keretünk már teljes, elégedett vagyok a gárda felkészülés alatt nyújtott teljesítményével. Ezen nem múlhat a jó bajnoki kezdés.

A sérülések elkerülték a csapatot?

Arra nagyon büszke vagyok, hogy nincs húzódásos sérültünk. Két olyan játékosunk van, aki kisebb sérüléssel bajlódik. Kalmár Feri egy korábbi sérülése után még nem bevethető. A kevés sérült azt mutatja, hogy jól működik a team munkánk és az edzés módszerek is megfelelőek. Korábban már említettem, hogy a krioterápiás kezelés is nagy segítségünkre van.

A labdarúgók ,,kiéhezve” várják már a tétmérkőzéseket?

A bajnokcsapatból megmaradt sikerorientált játékosok már nagyon várják a bajnoki rajtot, s ez a mentalitás átragad a többiekre is. Hat hét felkészülés ilyen kegyetlen melegben, ehhez igazodó edzésmódszerekkel nem volt könnyű nekik, de azért dolgoztak, hogy most kijöjjön a munka eredménye.

A szurkolók számára érdekes lehet, hogyan épül fel egy edzésnap a Duna Aszfalt TVSE berkeiben, most amikor már csak napi egy tréningünk van. A játékosok fél kilencre jönnek a Sportcentrumba és fél háromnál hamarabb nem mennek el. Volt egy állapot felmérésünk, ami megmutatta, hogy kinek milyen területen kell plusz munkát elvégeznie. Van akinek pl. a bokáját, van akinek a mély hátizmát kell erősíteni. Mindenki ehhez mérten, külön edzéstervvel végez plusz munkát. Fél tízkor ismertetem az edzésprogramot. Edzünk kint a pályán, ezután kötelező regeneráció következik, masszőrnél és egyénileg. Aztán videózunk, megbeszéléseket tartunk.  Aztán ott a hétvége, amikor egész napok mennek el a munkával, amely csak így térülhet meg. Hiszen csak akkor tudunk kivenni a bankból hasznot, ha előtte be is teszünk valamit.

Hogyan mutatná be szurkolóinknak nagyvonalakban első ellenfelünket, a Szekszárdi UFC-t?

A Szekszárd már az előző, tavaszi szezonban megmutatta az oroszlánkörmeit, amikor új edzőjükkel megtáltosodtak. Az utolsó hét mérkőzésükön nem kaptak ki. Olyan komoly csapatokat mint pl. a Szigetszentmiklós vagy a Dunaújváros hazai pályán és idegenben is meg tudtak verni. Ebből a csapatból csak három játékos távozott, s három érkezett, akik kiváló labdarúgók. Komoly céljaik vannak a bajnokságban, s mi ennek megfelelően készülünk ellenük. Nagyon oda kell figyelni rájuk.

Végezetül azt szeretném megkérdezni, hogy nyomon fogja-e követni a közvetlen utánpótlás csapatunk és a Duna Aszfalt TVSE II-es gárdájának a szezonját, abban a reményben, hátha feltűnne egy fiatal tiszakécskei tehetség, akit ki lehet próbálni az első csapatban?

Több mint tíz évig dolgoztam az utánpótlásban. Nagyon tisztelem a helyi szakmai munkát, s nagyon szeretnék olyan tiszakécskei vagy környékbeli fiatal játékosra rátalálni, majd beépíteni a csapatba, aki alkalmas lehet az NB III-ban való helytállásra. Elsősorban most Káli Tibi lehet az, aki szükség esetén visszajátszhat az első csapatba, ő rendkívül jó csatár és itt dolgozik a klubon belül. Hosszabb távon azt szeretném, hogy megyei I. osztályú fiók csapatunk legyen, s oda akár vissza is játszhatnak az első gárdában kevesebb szerepet kapók, de fel is kerülhetnének onnan az edzésmunka és a teljesítmény alapján kécskei fiatalok. Kollégáimmal figyelni fogjuk a fiatalokat, s ha látunk valakit, aki érdemes rá, bizalmat szavazunk neki. Tiszakécskén mindig is voltak tehetségek, s szeretném, ha a helyi szurkolók idővel újra látnának helyieket a csapatban.

szöveg, fotók: Sánta László(sel)

Hirdetések

legfrissebb híreink