A Kormány az Államreform Bizottság felállításáról szóló 1602/2014. (XI.4.) Korm. határozatban célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítésére irányuló 10 milliárd forint összegű állami rezsicsökkentést.

Újságunknak Kovács Ernő Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja nyilatkozott a fenti kormányzati cél megvalósulásáról, illetve az állami rezsicsökkentéssel érintett területekről:

A Kormány 10 milliárd forintot elkülönített arra a célra, hogy egyes hatósági eljárások díját, illetékét csökkentse vagy megszüntesse. A lakosság véleményének megismerése érdekében 2015. június 5. és 2015. augusztus 6. között konzultációt tartott a járási és fővárosi, megyei kormányhivatalok bevonásával, amelynek eredményeként született meg egy törvényjavaslat. A törvényjavaslat következtében – amelyet az Országgyűlés 2015. december 1-én elfogadott – a 2016. január 1-én hatályba lépő módosítások az alábbi eredményeket hozták:

Lesznek okmányok kiadásával, pótlásával és cseréjével kapcsolatos eljárásokat érintő kedvezmények, mentességek, így pl. a személyazonosító igazolvány és személyi azonosító, lakcímet igazoló hatósági igazolvány (vagyis lakcímkártya)-, családi állapot változásával összefüggő névváltozás miatt történő okmánycsere-, eltulajdonított okmányok pótlása-, gyermekek útlevelének kedvezményes kiállítása (kettő kiskorú gyermeket nevelő családok esetében az illeték mértéke 1250 Ft, három vagy több kiskorú gyermek estén 500 Ft)-, hatósági erkölcsi bizonyítvány (évente négy alkalommal)-, tulajdonjog és haszonélvezeti jog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése (örökléssel összefüggésben, hagyatékadó végzés alapján) esetében.

Lesznek diákokat, fiatalokat és családokat érintő mentességek, mint pl. a diákigazolvány, a felsőoktatási képzésre jelentkezés (a törvényhez érdemben kapcsolódó kormányrendeleti javaslat tartalmazza), gépjárművezetői engedély első alaklommal történő kiváltása esetében.

A törvény tartalmaz fogyatékkal élőkre vonatkozó mentességeket is. A mozgásban korlátozott személyek parkolási igazolványának pótlását vagy a jelnyelvi tolmács névjegyzékbe vételét érinti az új rendelet.

Az építésügyet érintő mentesség tekintetében ezentúl a 160 m2-nél kisebb hasznos alapterületű lakóépület bontási, építési és használatbavételi engedélyezési eljárása változik.

Fontos változások lesznek a vállalkozások terén is. Számukra a következő területeken lépnek életbe mentességek: adóhatósági igazolás, cégiratok kiállítása és cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok megküldése (a cég tagjainak vagy képviselőjének kérelmére), cégek éves számviteli beszámolójának közzététele, üzlet működési engedélye iránti eljárás, vállalkozói igazolvány kiállítása és pótlása, népi iparművészeti igazolvánnyal kapcsolatos eljárások, mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány kiállításával kapcsolatos eljárás.

sel, fotó: Csikós János

Hirdetések

legfrissebb híreink