közélet

de Jonge Norbert a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány kuratóriumának tagja adott interjút a Kécskei Krónikának.

Hogyan kerültél kapcsolatba az alapítvánnyal?

2011-ben elvégeztem egy habilitációs kutya kiképző tanfolyamot, ahol találkoztam az alapítvány megalapítójával, Dr. Juharos Ágotával. A szervezet szintén abban az esztendőben alakult meg. Ágota ismert, így tudta, hogy évek óta kutyákkal foglalkozom, a végzettségem is adott volt, így megkért, hogy segítsek az alapítvány munkájában. 2012-ben levizsgáztattam az első saját terápiás kutyámat. Addig még csak két kutya volt az alapítvány berkeiben. Jelenleg húsz párosunk (terápiás kutya-felvezető) dolgozik, akiknek vizsgára való felkészítésében is aktívan részt vettem.

Hogyan mutatnád be az alapítványt olvasóinknak?

A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány non-profit, közhasznú alapítvány, melyet azzal a céllal alapítottunk meg, hogy kutyás terápiával, segítő kutyák kiképzésével foglalkozzon.

Milyen eseteknél használjátok a kutyás terápiát?

A kutyás terápia kiválóan használható gyermekeknél, sérült és beteg felnőtteknél, és a gyógypedagógiai fejlesztések minden területén. A kutya és más házi állatok hozzásegíthetik az embereket életminőségük javításához, egészségük helyreálltásához.

A terápiás kutyák alkalmazása jótékonyan hat a gyermekek érzelmi fejlődésére.

Hol van a munkátokra a legnagyobb szükség?

Alapítványunk 20 vizsgázott kutya-felvezető párosa rendszeresen (összesen heti kb. 30 órában Budapesten, Kecskeméten, Tiszakécskén, Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Baján, Mohácson, és Szerbiában, Zentán) tart pedagógusokkal együttműködve fejlesztő órákat iskolákban, óvodákban, speciális intézményekben, gyermekotthonokban, idősek otthonában, könyvtárakban, kisiskolások tanulását fejlesztjük és kórházi betegek gyógyulását segítjük, az idősek napjait próbáljuk szebbé tenni.

Van lehetőség arra, hogy aki szimpatizál a munkátokkal, anyagilag is támogassa az alapítványt?

A szervezet tevékenységeit önerőből és önkéntes munkával végezzük.  Pályázatokat írunk, adománygyűjtő rendezvényeket szervezünk. 2015-től lehetőségünk van az adó felajánlott 1%-nak a fogadására is.

Melyek a hosszú távú céljaitok?

Alapítványunk munkájában 9 habilitációs kutyakiképző és 1 kutyával segített terápiás szakember, 2 mozgássérültet segítő kutya kiképző, vesz részt. Folyamatosan képezzük tanuló kutyás párosainkat, évenként számukra vizsgát szervezünk.

Szeretnénk hosszú távon megteremteni ennek a csodálatos munkának a feltételeit önkénteseink számára, hogy minél több gyermekhez és felnőtthöz eljuthasson ez a módszer.

Csikós János – Kécskei Krónika

Hirdetések

legfrissebb híreink