Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a Holt-Tiszánál

Megosztás

A Tisza-part Járási Mentőcsoport és a települési mentőcsoportok hajtottak végre éves katasztrófavédelmi gyakorlatot Tiszakécskén a II-es Holt-Tiszánál június 2-án.

A II-es Holt-Tisza melletti szabadidő parkban gyülekeztek június 2-án, péntek délelőtt a járás önkéntes mentőcsoportjainak tagjai, akiket Tóth János, városunk polgármestere köszöntött. A rendezvényen tiszteletét tette Szeidl József, a Tiszakécskei Járási Hivatal vezetője is.

A köszöntő után Kis-Juhász Zsolt, tű. alezredes, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgárvédelmi felügyelője, a gyakorlat vezetője tartott eligazítást a jelenlévőknek, illetve kívánt eredményes munkát a gyakorlat végrehajtásához.

Az eligazítást követően az önkéntesek nyomban hozzáláttak a nyúlgát szakszerű, precíz megépítéséhez. A munka végrehajtásánál Marozsi András, tű. alezredes, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője ismertette számunkra a feladat lényegét:

A nyúlgátépítés lényege, hogy a töltés koronáját megemeljük annyira, hogy a víz ne tudjon átbukni rajta. A nyúlgátépítésnél nagyon fontos, hogy a zsákok ne legyenek teljesen tele, kötésben kell őket egymásra rakni, két-három zsák magasságában.

A gyakorlatot követően Kis-Juhász Zsolt, tű. alezredes, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgárvédelmi felügyelője, a gyakorlat vezetője is nyilatkozott a Kécskei Krónikának:

A mai gyakorlaton négy önkéntes mentőcsoport vett részt: a járási, a tiszakécskei, a tiszaugi és a lakiteleki települési mentőcsoportok. Ezt az ismétlő gyakorlatot a katasztrófavédelmi főigazgató rendeli el és a jogszabályban meghatározott időközönként kell végrehajtani.

Ezek a mentőcsoportok a tavalyi évben nem gyakorlatoztak. Szerencsére árvízi védekezésre nem került sor 2016-ban, így most kell átismételni azokat a feladatokat, amelyeket egy valós vészhelyzetben ismerniük kell a mentőcsoport önkénteseinek.

A gyakorlat során nyúlgátépítést, buzgárelfogást, ellennyomó medence építését, bordás megtámasztást, rézsűfóliázást és szivattyútelepítést kellett végrehajtaniuk az önkénteseknek. A gyakorlatot megfeleltre értékeltem.

Az önkéntesek a nagy melegben is lelkesen és precízen hajtották végre a különböző feladatokat, melyek után várta őket a kiülő árnyéka és a bográcsban főtt ízletes gulyás.

szöveg, fotók: Sánta László (sel)