Ingyenes diabétesz oktatás március 26-án az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal

Megosztás

A kécskei pedagógusok is „Belevalók”
Ingyenes diabétesz oktatás március 26-án az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal

Tiszakécske, 2018. március 26.  - “Belevalók" címmel, négy évvel ezelőtt indult el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes továbbképző programja pedagógusoknak. Az oktatás célja, hogy felkészítse az óvónőket, dadusokat, kisgyermeknevelőket és tanítókat a cukorbeteg gyerekek intézményi gondozására, és ezáltal megkönnyítse a diabétesszel élő gyerekek oktatási intézménybe való felvételét és beilleszkedését a közösségbe. Az alapítvány országszerte több településre elvitte a programot. Legközelebb Tiszakécskén tartja ingyenes képzését.

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013-ban programot indított pedagógusok számára: fél napos, ingyenes továbbképzést, amelyen szakemberek készítik fel a nevelőket a cukorbeteg kicsik körüli mindennapi feladatokra.

Az oktatási nap elméleti és gyakorlati részből áll, többek között a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, vészhelyzetek elhárítása, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszint-mérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása).

Tiszakécskén a Városi Óvodák és Bölcsőde szervezésében az Arany János Művelődési Központban várhatóan több mint 50 óvónő és kisgyermeknevelő vesz részt az ingyenes képzésben.

Az oktatás a Magyar Diabetes Társaság és a 77 Elektronika Kft. támogatásával jött létre. A képzésben országosan eddig mintegy 3000 fő vett részt, a hallgatóság 70 százaléka óvónő vagy kisgyermeknevelő volt, de az általános iskolai pedagógusok is egyre nagyobb számban vannak jelen. A program létrehozása óta évente részesei a képzésnek a budapesti ELTE Tanító- és Óvóképző Karának végzős hallgatói is.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. 2005 óta több tízezer emberhez ért el vércukorszint-, vérnyomás- és koleszterinszint-méréseivel. Az alapítvány számos programja közül a legfontosabbak: „Belevalók” ingyenes továbbképző program pedagógusoknak, Tavaszi és Őszi Cseppont Patikahetek – kedvezményes készülékvásárlással, Egyszer Élünk - ingyenes szűrőkörút, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, és ingyenes családi egészségnapja, az Egy Csepp Világnap a Millenárison (2018. november 11.) .

Az oktatási anyag nyilvános és letölthető az alapítvány honlapjáról:
http://www.egycseppfigyelem.hu/programjaink/belevalok

 

KAPCSOLAT: Gémes Renáta  e-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu , Tel: 06 30 249 6288