katasztrófavédelem

Nagy médiaérdeklődés kísérte június 13-án azt a sajtónyilvános katasztrófavédelmi gyakorlatot, amelyet településünkön rendeztek meg. A gyakorlat feltételezése szerint egy diákokat szállító busz műszaki meghibásodását követően letért az útról, elgázolt egy biciklist (aki életét vesztette), majd a vasúti sínekre sodródott. Az éppen érkező vonat vezetője hiába fékezett, már nem tudta elkerülni az ütközést. A balesetben az autóbuszon utazó diákok mindegyike megsérült, saját erejükből nem tudtak menekülni a roncsok közül. A mentési munkálatokat az is nehezítette, hogy a mozdony kigyulladt.

Megyénkben az év első felében nyolc vasúti balesethez riasztották a tűzoltókat. Minden tűzoltói beavatkozást igénylő káreseménynél az állampolgárok életének megmentése és biztonságának, vagyontárgyainak megóvása a legfontosabb feladat.

A vasúti balesetek döntő többsége személyi sérüléssel jár, melynek mértéke lehet könnyű, súlyos és lehet tragikus. A nyári szünet, a szabadságolások ideje alatt egyre több ember indul útnak – kerékpárral, motorkerékpárral, autóval – és választja programként a városnézést, a városokon kívüli túrázást.

Ebben az időszakban is fokozottan figyeljünk! Fontos, hogy mindenki a saját és családja biztonsága érdekében vegye komolyan az óvintézkedéseket, a vasúti átjárókat figyelmesen közelítsék meg, mindig győződjenek meg róla, hogy biztonságban át tudnak haladni rajta – hívja fel a figyelmet a fokozott óvatosságra a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja.

A szakadó esőben megtartott gyakorlathoz az állampolgári bejelentést követően a megyei műveletirányítás hajtotta végre a jelzésnek megfelelő erők és eszközök riasztását. A kárhelyszínre elsőként kiérkező tiszakécskei tűzoltók rajparancsnoka a felderítést követően meghatározta a szükséges riasztási fokozatot. A tűzoltók védősugár védelme mellett közelítették meg a balesetben érintett járműveket, a kárhely parancsnok mentési csoportot alakított a sérültek felkutatására és kimentésére, valamint irányította a tűz oltását.

A beavatkozás közben folyamatosan érkeztek a helyszínre a mentési munkálatokban résztvevő egységek és a társszervek. A gyakorlatot a kecskeméti és a kiskunfélegyházi hivatásos, valamint a tiszakécskei önkormányzati és a tiszakécskei önkéntes tűzoltók teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem használata mellett hajtották végre. Az életmentés és a tűzoltás a várható valós helyzetnek megfelelően történt.

Felkérésünkre a feladatok végrehajtásában közreműködött a rendőrség és a mentőszolgálat, hiszen ez egy remek alkalom volt a közös munka gyakorlására és bemutatására. A gyakorlat az igazgatóságon közösségi szolgálatot teljesítő diákok bevonásával valósult meg, akik a sérülteket személyesítették meg.

További képek a Kécskei Krónika facebook oldalán ( ide kattintva ) találhatóak.

szöveg, fotók: Csikós János

forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hirdetések

legfrissebb híreink