Ünnepélyes keretek között, Orbán Viktor miniszterelnök adta át a Balogh Tészta Zrt. új termelő üzemét Tiszakécskén.

A július 13-án tartott átadó egy rövid kisfilmmel kezdődött, mely bemutatta a Balogh Tészta Zrt. fejlődését a kezdetektől a mai megnyitóig. 1993-ban indította a vállalkozást Jászkarajenőn Balogh László tulajdonos-vezérigazgató, először 160 m2 területen. Akkoriban 700 kg tésztát készítettek el egy nap alatt, ez a szám mára megközelítőleg napi 100 000 kg a két gyárban összesen.

„ Csak az maradt talpon, aki fejlődik, és előre tekint. Tiszakécskén minden adott volt ehhez.”- mondta el Balogh László, majd megköszönte a segítséget mindenkinek, aki részt vett a gyárak fejlődésében. Külön kiemelte Kovács Ernő kormánymegbízottat, aki akkor még polgármesterként működött együtt a Balogh Tészta Zrt.-vel. „ Mindig számíthattam rá.”- emelte ki.

„ Régen azt mondták, Magyarország Európa éléskamrája. Úgy gondolom, hogy újra az lesz.” – Jelenleg a Balogh Tészta Zrt. exportja a termelés 20 %-a, az elkövetkező 3 évben ezt szeretnék 70 %-ra emelni.

Balogh László után Tóth János Tiszakécske polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

„ Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Miniszterelnök úr 2001-es utolsó látogatása után most ismét megtisztelte jelenlétével városunkat.”

Tiszakécske azóta rengeteget változott. Megújult a teljes város, az utak, az iskolák, közintézmények, templomok, játszóterek. Az élhető várossá alakítást, felújításokat nem hitelből fedezték. Tiszakécskét, ellentétben sok más várossal, nem kellett konszolidálni, amire méltán büszke a város. Az elmúlt években a város járásszékhely lett, kormányablak létesült, ami nagyban segíti a lakók életét. Megújult a termálfürdő, a szabad strand, szálloda épült a szállásigények kielégítésére.

A Barack Thermál Hotel jelenleg 70%-os kihasználtsággal működik, kezdi kinőni magát. Tóth János köszönetet mondott Balogh Lászlónak, aki karitatív és közéleti tevékenységével rendszeresen közreműködik Tiszakécske életében, valamint megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek Tiszakécske lakói nevében is, azokat az erőfeszítéseket, melyeket hazánk érdekében tesz.

Végezetül Orbán Viktor miniszterelnök osztotta meg gondolatait a megjelentekkel.

„ Először is, megragadott a kisfilm, mert ravaszul azt a benyomást keltette, mintha egy gyárról szólna, egy kisvállalkozás történetéről, pedig ha alaposabban mögé néznek, valójában Magyarországról szól. Így kezdődött ez 1990-ben, a kommunizmus után. Innen indultunk. A garázsokból, a sufnikból, a semmiből kellett elindulni. A semmiből jutott el Magyarország oda, hogy itt állunk 30 évvel később, és egy ilyen gyárat adhatunk át.” –

Másodsorban Balogh László szavaihoz csatlakozott, mely szerint minden segítséget megkaptak, és megkapnak az itteni vállalkozók az államigazgatástól is.

„… az államigazgatás nem arra való, hogy uraskodjunk, hanem arra, hogy segítsünk azoknak, akik valamilyen értéket kívánnak előállítani.”

A kormányfő szerint Tiszakécske tipikus alföldi kisváros, amik Magyarország legerősebb és leggyorsabban fejlődő települései, és nagy jövő rejlik bennük. Bács-Kiskun megye pedig kivételesen erős, mindig az értékekre szavazott, amit nagy tisztelettel köszönt meg a megye lakóinak. A Kormány örömmel támogatja a további fejlődést.

Gondolatai lezárásaképp gratulált a házigazdának, aki „soha nem ijedt meg a saját árnyékától, és a sikere ebben áll.”

A beszédek végeztével a megnyitó záró akkordja természetesen az ünnepélyes szalagátvágás volt, ami után Balogh László tulajdonos-vezérigazgatóval beszélgettünk.

– Mit érez leginkább e nagyszabású átadóünnepség kapcsán?

Nagyon fontos esemény a mai, úgy gondolom nem csak az én életemben, hanem Tiszakécskének is. Hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy Miniszterelnök úr, és a térség vezetői részt tudtak venni a megnyitón, jelenlétükkel emelték a rendezvény fényét. Továbbá nagyon jól esik az is, hogy Olaszországi gépgyártó és vásárló partnerek is megjelentek, pedig van, aki 1000 km-t utazott ezért.

– Hogyan jutott el a Balogh Tészta Zrt. odáig, hogy 2017. július 13-án Magyarország miniszterelnöke ünnepélyes keretek között átadta az új gyárat?

Családi vállalkozás vagyunk, 1993 őszén kezdtük el építeni az első termelő üzemet Jászkarajenőn, ami 1994 tavaszán már el is indította az első adag tészta készítését. Kezdetben 160 nm-en történt a termelés, 700 kg/nap mennyiségben.

A folyamatos bővítéseknek köszönhetően az akkori üzem kapacitása már nem volt elegendő, így 2003-tól elindítottuk a termelést a második, immár 1000 nm-es új gyárban. A Tetővári úti üzem mára már 2700 nm-en dolgozik, és napi szinten 45 000 kg tésztát állít elő. 2015-ben elkezdődött a tiszakécskei üzem építése, melynek az alapterülete 8500 nm lett. A két gyárban összesen így 100 000 kg tészta készül naponta.

– Hogy áll most a Balogh Tészta Zrt. fejlődése, illetve a tiszakécskei beruházás, mik a jövőbeni tervei településünkön?

Az első gyártósort beüzemeltük, van beadva egy pályázatunk, a második, még nagyobb tésztagyártó vonalra. Remélem, hamarosan pozitív döntés születik róla. Három éven belül a mostani pályázottan kívül még egy gyártósorral szeretnénk rendelkezni. Szeretnénk ősszel bekertesíteni a gyár területét, visszaadni a természetnek, amit a gyár építése során elvettünk tőle.

Emellett egy-két éven belül szeretném megvalósítani a tésztagyárhoz kapcsolódó étterem és hotel tervünket is. Az étterem és a hotel is Toscán stílusban épülne, az étteremben pedig olasz séf, tészta- és pizzamester főzne.

A nemzetközi piacon is szeretnénk még jobban terjeszkedni. Jelenleg ott vagyunk többek között a horvát, szlovák, szlovén, ukrán, román, bosnyák, és most újonnan a kínai piacon is.

Terveink között szerepel az orosz, a közel keleti arab államok piaca is. A elképzelés az export mennyiségét a termelés 70%-ára megnövelni.

– Milyen perspektívái vannak az Ön cégének hazánk élelmiszeriparában?

Jelenleg is bent vagyunk a majdnem az összes multiban, bővíteni szeretnénk természetesen, de nem feltétlenül a mennyiség növelésével. Vannak olyan speciális termékek, amiket még nem gyártottunk korábban, ezeket a különlegesebb termékeket is szeretnénk a magyar piacon elterjeszteni.

A tésztához való alapanyagainkat egyébként magyar beszállítóktól szerezzük be, helyi munkavállalókat foglalkoztatunk, és ez így is marad.

szöveg: Dr. Bus Andrea, fotók: Csikós János

Hirdetések

legfrissebb híreink