Az 1956-os Kécskei Sortűz áldozataira emlékeztünk

Megosztás

A katolikus templomban került sor október 27-én az 1956-os Kécskei Sortűz áldozatai előtt tisztelgő megemlékezésre.

Az esős időjárás miatt idén a katolikus templomban rendezték meg a sortűz áldozatai előtt tisztelgő megemlékezést, amely Nemzeti Himnuszunk közös eléneklésével kezdődött el.

A rendezvény elején külön köszöntötték Kovács Ernőt Bács-Kiskun megye kormánymegbízottját, Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselőt, Tóth Jánost Tiszakécske város polgármesterét, a képviselő-testület megjelent tagjait, az egyházak képviselőit, az 56-os események résztvevőit, a sortűz áldozatainak hozzátartozóit, valamint a település díszpolgárait.

A köszöntések után a Móricz Zsigmond Gimnázium diákjai irodalmi összeállítással emlékeztek az 1956-ban történt eseményekre. A műsort Lukácsné Simon Krisztina tanárnő és Bagi Gábor tanár úr állította össze.

A gimnazisták műsora után Dr. Zombor Gábor, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet, melyben kiemelte annak fontosságát, hogy diákjainknak, fiataljainknak át kell érezniük az 1956-ban történt események jelentőségét. Le kell vonniuk a tanulságot a történtekből, s e szerint cselekedni, dönteni a jövőben.

A képviselő hangsúlyozta; örömmel látja, hogy Tiszakécskén erős a patriotizmus, s minden magyar településnek jó példát szolgál az itteni lakosság. Dr. Zombor Gábor kiemelte, hogy mindig fejet kell hajtanunk a forradalom hősei előtt, áldozatuk irányt mutat a jövőre nézve.

Az akkori forradalmárok hittek egy szabad jövőben, s bátrak voltak kiállni érte. Most Magyarországnak is meg kell védenie önrendelkezését, ami a szabadságot jelenti, ezért is ki kell állni és tenni kell a magyar nemzetért.

Dr. Zombor Gábor beszéde után Bobek Tamás plébániai kormányzó tartott szentmisét a forradalom áldozataiért. Az egyházi ceremónia mellett Bobek Tamás atya elmondta azon gondolatait is, amelyek ezen a napon fogalmazódtak meg benne, akkor amikor az esőcseppek, mint könnycseppek csorogtak végig Gémes Mihály atya szobrán.

A plébániai kormányzó beszélt azokról a hőstettekről is, amelyeket 1956 október 27-én, épp e templom felszentelt falai között hajtottak végre azok az emberek, akik a sortűz során megsebesülteken igyekeztek segíteni. Bobek Tamás beszéde végén Ady Endre Intés az őrzőkhöz c. verséből idézett.

A szentmisét és a Szózat közös eléneklését követően követően az 1956-os Kécskei Sortűz áldozatai előtt tisztelegve koszorúzásra és virágok elhelyezésére kerül sort a Szent Imre téri emlékműnél.

szöveg: Sánta László (sel), fotók: Csikós János